7 Eylül 2011 Çarşamba

İskenderiyeli Hypatia- Agora

Bir kadın filozof* olan Hypatia'nın Mısır'daki Hristiyan-Yahudi ve Pagan tartışmaları arasında geçen hikayesini ve buna rağmen bilimden asla vazgeçmeyişini anlatan güzel bir film. O dönemde kadınlar hiçbir amaca hizmet etmezken Hypatia, bilim için kafayı bile yiyor. Düşünün artık ne cesaret. Aklı fikri bilimden başka bir şeye yaramayan hanım kızımız pek de güzel.

Film aynı zamanda din tartışmalarının zamanla yerini büyük bir yobazlaşmaya bırakmasını da çok iyi bir şekilde işlemiş. Ummayan taş baş yarar gibi bir temaya bağlayabileceğimiz bu filmde taşlar havada uçuşuyor.

Eğer bu tip şeylere merakı olan varsa, gelsin izlesin.

*Hypatia, incir çekirdeğini doldurup taşıran çalışmalar yapmış, döneminde siyasi olaylada da rol oynamış bir filozof olmasına rağmen kendisi hakkında pek bir bilgi birikememiştir. Daha doğrusu adından çok fazla söz edilmez. Nedendir bilmem. Meraklısı varsa, yüce gogula yazsın, bir baksın bakalım. Döneminde bilmemne adı verilen bir okulda ders veren bu tapılası güzel, zeki, becerikli abla çok pis bir şekilde öldürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba.
Ben çok üşengeç bir yazar olduğumdan ve boş zamanlarımda hep film izlediğimden her filmi hatırlayıp da buraya kaydedemiyorum. Söyleyeyim dedim.